Älykkäitä rakennuksia ja uusiutuvaa energiaa – Blue Industry Park on tulevaisuuden energiaratkaisujen alue

Energiaviisaus on yhä tärkeämpi osa yritysten ja alueiden kilpailukykyä. Blue Industry Parkin energiatehokkuutta parantavat uusiutuvan energian ja paikallisen energiantuotannon lisäksi myös älyrakentaminen.

 

Teollisessa toiminnassa tarvitaan väistämättä paljon energiaa, jonka tuottaminen puolestaan on arvokasta ja rajallista. Siksi energiatehokkuus on paitsi ilmaston kannalta kestävää, myös yritysten tuottavuudelle tärkeää.

 

Turku Energian lämmityksen ja jäähdytyksen palvelutuotteiden tuoteryhmäpäällikkö Lotta Lyytikäinen on yksi asiantuntijoista, jotka visioivat Blue Industry Parkin kestäviä energiaratkaisuja.

 

– Tärkeimmät avaimet energiatehokkuuteen ja resurssiviisauteen ovat käsissä heti suunnitteluvaiheessa. Kun uutta teollisuusaluetta hahmotellaan, on tärkeää miettiä sen eri toimintojen yhteisiä hyötyjä, Lyytikäinen toteaa.

 

Blue Industry Parkin eri rakennusten ominaisuudet ja niiden väliset synergiahyödyt kartoitetaan tarkkaan. Energiaa pyritään kierrättämään ja hyödyntämään alueellisesti samalla tavalla kuin materiaalivirtoja kiertotaloudessa.

 

– Yksinkertaisimmillaan mietitään, syntyykö jossain toiminnassa vaikka hukkalämpöä, jota voisi hyödyntää jossain muualla. Tällaiset kohteet esimerkiksi kannattaa sijoittaa lähekkäin toisiaan.

 

Rakennusten ja alueen sijainnilla on väliä myös siinä mielessä, kuinka ne sijoittuvat energiaverkkoihin nähden.

 

– Blue Industry Parkin alue on meidän sähkö- ja kaukolämpöverkkojen ulottuvilla, joten alueelle on saatavilla kaukolämpöä täysin uusiutuvana, Lyytikäinen kertoo.

 

– Turku Energialla on ollut telakan kanssa yhteistyötä jo pidempään kestävään energiantuotantoon liittyen. Muutama vuosi toteutimme sinne yhden Turun seudun suurimmista aurinkovoimaloista, Turku Energian kehityspäällikkö Antto Kulla lisää.

 

Älyrakennus säätelee itse sähkönkulutustaan

 

Rakennukset käyttävät tasaisesti energiaa esimerkiksi lämmitykseen ja ilmanvaihtoon, mutta entä jos ne osaisivat reagoida muutoksiin esimerkiksi ulkolämpötilassa tai sähkön hinnassa?

 

Dataa ja automatiikkaa hyödyntävät niin kutsutut älykkäät rakennukset tuovat merkittäviä säästöjä energian kustannuksissa sekä samalla edistävät rakenteellista muutosta kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa.

 

“Jos on tulossa kovia pakkasia, kuinka kiinteistö voisi ennakoida asiaa?”

– Jere Pirhonen

 

SRV:n energia- ja elinkaaripalvelujen yksikön johtaja Jere Pirhosen mukaan Blue Industry Parkissa mietitään monipuolisesti sitä, kuinka kiinteistöjen energiankulutus voi adaptoitua ympäristön muutoksiin.

 

 

– Kuinka esimerkiksi voidaan tiputtaa tehoja alas silloin kun sähkö on kallista? Tai jos on tulossa vaikkapa kovia pakkasia, kuinka kiinteistö voisi ennakoida asiaa? Tarkoituksena on tehdä järjestelmiä, jotka pystyvät säätelemään itseään ja mukautumaan ympäristöön.

 

Energiankulutuksen optimoinnin lisäksi ratkaisevaa on myös käytetyn energian vähähiilisyys. Alueelle toteutetaan uusiutuvan energian ratkaisuja ja kaukolämpöä tulee toimittamaan Turku Energia. Tarkoituksena on luoda ilmastoystävällinen hajautetun energiantuotannon systeemi.

 

– Alueella hyödynnetään myös maalämpöä, aurinkopaneeleja ja ilma-vesilämpöpumppuja. Uusiutuviin energiaratkaisuihin investointi maksaa yleensä hieman enemmän, mutta maksaa itsensä aina takaisin, Pirhonen uskoo.

 

Kunnianhimoinen visio johdattaa

 

Modernin teollisuusalueen erityinen luonne ja sen korkealle erikoistuneet toiminnot tekevät alueesta energiankulutuksen näkökulmasta suunnittelijalle mielenkiintoisen.

 

– Tarpeita ja erilaisia tiloja on hyvin monenlaisia – on hallia, toimistorakennusta, tuotannollista tilaa. Se tekee kokonaisuudesta haasteellisen, mutta erittäin kiinnostavan, Lyytikäinen toteaa.

 

Blue Industry Parkin energia-asioiden kumppaniyritykset arvostavat korkeaa kunnianhimon tasoa hankkeessa. Visio Euroopan johtava meri- ja valmistavan teollisuuden keskittymästä nostaa riman myös energiaratkaisujen suhteen korkealle.

 

– Uskon, että Blue Industry Parkin kanssa saadaan aikaiseksi todella innovatiivisia energiaratkaisuja ja jotain aivan uutta. Tämä on hanke, jota voidaan tulla katsomaan kauempaakin, Turku Energian Lotta Lyytikäinen iloitsee.

 

Taustalla näkyvät myös Turun korkealle tähtäävät ilmastotavoitteet, sillä Blue Industry Park ja Turku Energia ovat molemmat Turun kaupungin omistuksissa.

 

– Olen iloinen ja ylpeä siitä, että olemme löytäneet mukaan samanhenkisiä kumppaneita. Meillä on yhteinen vahva visio kohti hiilineutraaliutta ja resurssiviisautta, toteaa Blue Industry Parkin toimitusjohtaja Tero Lahti.

KIINNOSTUITKO, OTA YHTEYTTÄ!

Voit ottaa yhteyttä puhelimitse, sähköpostilla tai jättää yhteydenottopyynnön alla olevasta lomakkeesta.


Tero Lahti
+358 50 482 1734
tero.lahti@blueindustrypark.com

Tero Lahti

Täytä lomake alta ja olemme sinuun pian yhteydessä! 

Scroll to Top