Resurssiviisas ajattelu alkaa jo rakentamisvaiheessa

Blue Industry Parkissa vastuulliset teot alkavat jo rakentamisvaiheessa – ei vasta sitten, kun alue on jo täydessä toiminnassa. Suunnittelun ensivaiheista asti huomioidaan myös alueen ja sen kiinteistöjen elinkaari. Millaisilla käytännön keinoilla lupaukset lunastetaan?

 

Miten Blue Industry Parkin kaltainen valtava keskittymä voidaan rakentaa alusta asti vastuullisesti?

 

Blue Industry Parkin toimitusjohtaja Tero Lahti kertoo resurssiviisaudesta, joka tarkoittaa, että rakennusmateriaaleja käytetään harkiten ja ylijääneet materiaalit kierrätetään. Myös alueelta kaivetut maamassat ja louhitut kiviainekset tullaan hyödyntämään alueen sisällä.

 

Jutuntekohetkellä Blue Industry Parkin vastuullisen rakentamisen pelisäännöt ovat vielä suunnitteluvaiheessa. Ratkaisu tulee joka tapauksessa olemaan yhtenäinen.

 

– Pystymme vaikuttamaan alueen vastuulliseen rakentamiseen asettamalla tiettyjä ehtoja ja vaatimuksia, jotka kirjaamme jo myynti- ja vuokrasopimuksiin. Alueen kiinteistöjen tulee olla yhteensopivia, eli kiinteistön tyypistä riippuen sillä tulee olla tietty ympäristöluokitus, kuten BREEAM tai LEED. Tulemme myös edellyttämään yrityksiltä päästötöntä työmaata, Lahti kertoo.

 

Keskitetty jätehuolto jo rakentamisvaiheessa

 

Kun toiminta myöhemmin pyörähtää käyntiin, alueella tulee toimimaan oma jätehuolto. Työmaan jätehuoltopiste tulee kuitenkin ottamaan jo rakentamisvaiheessa vastaan rakennusjätteet, lajittelemaan ja toimittamaan ne eteenpäin kierrätettäväksi.

 

 

– Alueen jätehuollon idea tulee olemaan kuljetusten minimointi. Kun yritykset aloittavat toimintaansa, jätehuolto on jo hyvinkin omavarainen. Huomioimme alueen jätesuunnittelussa myös Meyerin telakan mahdolliset tarpeet, Lahti kertoo alueen synergiasta.

 

Käytännössä kaikki materiaalit kierrätetään

 

Blue Industry Parkin yhteistyökumppanin SRV:n kaikki työmaat ovat päästöttömiä. Myös Blue Industry Parkin työmaalla tullaan hyödyntämään mahdollisimman pitkälle päästötöntä energiaa.

 

– Kun työmaita on paljon, rakentamisen aikaisia päästöjä voi olla yllättävän paljon. Siksi on tärkeää, että työmaat ovat päästöttömiä, SRV:n kehitysjohtaja Miimu Airaksinen selittää.

 

Entä jos päästöttömyys ei ole mahdollista?

 

– Jos emme toistaiseksi pysty korvaamaan työmaan pientä osaa energiasta päästöttömällä, istutamme päästöjä vastaavan määrän puita entiselle turvesuolle. Puut sitovat päästöjä koko elinkaarensa ajan, Airaksinen kertoo.

 

Vähähiiliset valinnat vaativat osaamista, sillä rakennuttajan pitää tuntea materiaalin hiilijalanjälki ja kierrätettävyys. Puu on hyvä valinta, usein myös teräs. Vähähiilisiäkään rakennusmateriaaleja ei silti tulla käyttämään alueella ylen määrin.

 

– Käytämme ympäristöystävällisiä rakennusmateriaaleja, kierrätämme yli jäävät materiaalit, ja käytämme hyödyksi lähes kaiken jätteen. Jätteiden hyödyntämisen prosenttiosuus onkin työmaillamme lähes sata, Airaksinen iloitsee.

 

Rakennusten on mukauduttava muuttuviin olosuhteisiin

 

Tero Lahti toteaa, että Blue Industry Parkin ja SRV:n visiot ja strategiat kohtaavat, ja se onkin yksi tiiviin yhteistyön perusteista. Kummallekin toimijalle elinkaariviisas ajattelu on kaiken tekemisen lähtökohta.

 

Elinkaariviisaus tarkoittaa, että rakennettaessa on huomioitava sekä rakennuksen, ympäristön että ihmisten hyvinvointi nyt ja tulevaisuudessa. Blue Industry Parkin elinkaaren kannalta on tärkeää, että rakennukset tulevat kestämään nykyistä rasittavammat sääolosuhteet ja sopeutuvat, kun ilmasto ja tilanteet muuttuvat.

 

– Valitsemme rakennusmateriaalit, jotka kestävät auringon kuormituksen ja lämpötilanvaihtelut. Olennaista on myös muuntojoustavuus. Pandemian aikana olemme huomanneet, että rakennusten pitää muuntua erilaisiin käyttötarkoituksiin, SRV:n Miimu Airaksinen toteaa.

 

Blue Industry Parkin suunnittelussa tullaan Airaksisen mukaan kiinnittämään huomiota myös piha-alueeseen sekä alkuperäisen luonnon ja sen monimuotoisuuden rikastamiseen.

 

– Sen lisäksi, että luonto kiittää, viheralueet pitävät huleveden hallinnassa, varjostavat ja sitovat lämpöä kuumina kesäpäivinä.

KIINNOSTUITKO, OTA YHTEYTTÄ!

Voit ottaa yhteyttä puhelimitse, sähköpostilla tai jättää yhteydenottopyynnön alla olevasta lomakkeesta.


Tero Lahti
+358 50 482 1734
tero.lahti@blueindustrypark.com

Tero Lahti

Täytä lomake alta ja olemme sinuun pian yhteydessä! 

Scroll to Top