REMOTED JA NOLLA_E JATKOON URBAN TECHIN HACKATHONISTA 

Molemmat Blue Industry Parkin haasteet pääsivät jatkoon Urban Tech -ohjelman hackathonista. Sekä Remoted että nolla_E olivat viiden jatkoon päässeen joukossa.

Urban Tech on 3-vuotisohjelma, joka on rahoitettu Euroopan Unionin Horizon 2020 tutkimus- ja innovaatio-ohjelman avulla (grant agreement No 101005301). Projektin tavoitteena on tarjota innovatiivisia ratkaisuja toimiala- ja maantieteelliset rajat ylittäviin julkisten ja yksityisten tahojen haasteisiin. Haasteet linkittyvät kolmeen fokusalueeseen: terveydenhuollon, vihreän teknologian tai älykkäiden kaupunkiratkaisujen teemoihin. Innovatiiviset ratkaisut löydetään kasvuyrityksistä tuomalla kentän eri toimijat yhteen. Samalla tuetaan PK-yritysten ratkaisujen skaalaamista kansainvälisesti.

Remotedin tavoitteena on vapauttaa yksityisautoille varattua kaupunkipinta-alaa

Remoted tuottaa liikkumisen palveluja operoimalla itsestään ajavia täysin sähköisiä ajoneuvoja. Yrityksen tavoitteena on vapauttaa yksityisautoille varattua kaupunkipinta-alaa ja parantaa kaupunkien ja alueiden sekä matkaketjujen saavutettavuutta, etenkin erityisryhmien osalta.

Kun Blue Industry Park on valmis, työskentelee alueella lähes 8 000 ammattilaista. Jos heistä jokainen saapuu autolla, tarvitsee investoida paljon pysäköintipaikkoihin ja liikennejärjestelyihin.

 

”Tässä haasteessa haluamme yhdessä telakan ja BIPin kanssa parantaa alueen liikennejärjestelmää, tekemällä se päästöttömäksi ja turvallisemmaksi. Samalla vapauttamme maapinta-alaa muuhun kuin ajoneuvojen säilytykseen, sekä tietysti helpottamme joukkoliikenteellä matkustamista”, kertoo Remotedin Mika Rytkönen

 

Rytkönen jatkaa: ”muuttamalla yksi parkkipaikka vaikkapa puistomaiseksi tapaamispaikaksi, lisätään alueen viihtyvyyttä ja tuodaan uusia palveluja tarjolle kuten food-truckeja. Teemme yhdessä kumppaneidemme kanssa alueen liikkumisen suunnitelman ja sen jälkeen tavoitteemme on pilotoida ainakin yhdellä automaattisella ajoneuvolla ja kehittää toimintaa palautteen perusteella”.

 

Tutustu haasteeseen Urban Tech -sivulla

nolla_E auttaa tekemään kiinteistöistä parhaita versioita itsestään.

Teollisuudessa on erilaisia tilanteita, jolloin tarvitaan viileää ja/tai kylmää ilmaa sekä lämpöä. Usein teollisuusrakennuksissa voidaan yhdessä tarvita lämpöä ja toisessa kylmää. Nyt nolla_E yhdistää nämä kaksi siten, ettei lämpöä tai kylmää mene harakoille. Tässä haasteessa etsitään tapaa lämmittää ja jäähdyttää alueen rakennukset hiilineutraalisti.

 

Jos jossain toisessa rakennuksessa tarvitaan lämpöä, niin tätä lämpöä annetaan jostain muusta rakennuksesta, jossa lämpöä on liikaa. Ja sama toisinpäin kylmän ilman kanssa. Näin lämpöä ei mene hukkaan missään vaiheessa. Tämä on tehokas sekä hiilineutraali tapa ja lämpö saadaan käytettyä kokonaan.

 

”Olemme kehittäneet järjestelmän, jonka avulla tiedämme jo ennakkoon, mitkä rakennukset BIPin alueella tarvitsevat lämpöä ja missä rakennuksissa sitä pitäisi vähentää. Tätä järjestelmää varten jokainen rakennus on käyty läpi ja tarpeet kirjattu järjestelmään, jolloin järjestelmä osaa itse reagoida, kun lämpöä on liikaa tai liian vähän”, kertoo nolla_E:n omistaja Nikolas Salomaa haasteesta.

 

Salomaa jatkaa: ”useimmiten kaukolämpöjärjestelmillä ei ole tällaisia järjestelmiä eivätkä ne tiedä ennakkoon, milloin lämmön tarve on isompi ja milloin pienempi. Tämä ei ole hiilineutraalia tai pidemmän päälle tehokasta. nolla_E on aiemminkin tehnyt tämänlaisia projekteja, mutta tämä on ensimmäinen suurempi projekti tai haaste, jossa näin iso alue on kyseessä”.

 

Tutustu haasteeseen Urban Tech -sivulla

Lisätietoja haasteista:

Remoted
Mika Rytkönen

040 542 2260

nolla_E
Nikolas Salomaa

041 541 5553 

Scroll to Top